vrijdag 22 juni 2012

Koffie in de outdoorkeuken

Volgens mij hebben we het bijna allemaal... eerst een beker koffie en dan begint het werk! Het kopje koffie is symbolisch voor het begin van goed (denk)werk, koffie zorgt voor scherpte en energie en het verhoogt de concentratie. Koffie is ook een symbool voor gastvrijheid, gezelligheid en een moment van rust. Ook in de outdoorkeuken wordt gretig koffie gedronken en gezet. De verschillende mogelijkheden om onderweg koffie te zetten zijn legio. Ik heb er een paar onder de loep genomen.

De oudste manier om koffie te zetten is het koken van water, een koffie in een filter en rustig aan opgieten en door laten druppelen. Voor het onhandige attribuut koffiefilter zijn creatieve compacte oplossingen bedacht. Het Ortlieb opvouwbaar koffiefilter, dit filter is met haringen boven de beker te hangen en het GSI siliconen koffiefilter dat zo op een beker te zetten is. Voor beiden oplossingen zijn losse papieren koffiefilters nodig. Het is ook mogelijk om papieren filters te gebruiken zonder een filterhouder. De Coghlan's éénmalig koffiefilter voor één kopje voor de échte grammenjagers.

Er is natuurlijk ook de Italiaanse manier van koffiezetten in het welkbekende achthoekige espressopotje dat je op een brander zet. Of de eenvoudige manier met een cafetière waarbij er gemalen koffie in de kan wordt gedaan, kokend water er op en het filter drukt de drap naar beneden, de GSI Java Press. Ook de grammenjager kan verse koffie zetten op de Esbit koffiemaker een soort percolator die werkt op droge brandstof (Esbit blokjes).
Met de kleinste espressomachine ter wereld, de Handpresso, kun je onderweg een vers gezette espresso tevoorschijn toveren. Super de luxe!

En dan de allernieuwste manier van koffiezetten is versgezette koffie uit een papieren zak, bijvoorbeeld Grower's Cup Ethiopia Sidamo. Er is geen machine nodig, je hoeft geen losse koffie mee te nemen en ook geen koffiefilters. Je hebt wél kokend water nodig. Open de zak en giet kokend water, de koffie wordt in de zak gefilterd en je giet er na 5 minuten drie kopjes heerlijke aromatische koffie uit. De koffie komt uit landen als Guatemala, Bolivia, Nicaragua en Ethiopië. De koffie bestaat niet uit mixen van verschillende soorten bonen maar vertegenwoordigd de pure smaak van de farm of de coöperatie waar de koffie van afkomstig is en deze krijgen er ook een eerlijke prijs voor!
Gisteravond zag ik op televisie een deel van de uitzending van Bloed, zweet en luxeproblemen. Een groepje van zes Nederlandse jongeren gaat naar het zuiden van Ethiopië, in het plaatsje Aleta Wondo worden ze geconfronteerd met de keiharde werkelijkheid van de koffieplantage. Als je het dagelijkse leven van deze mensen ziet en het feit dat ze er erg weinig voor hen zware werk betaald krijgen, dan denk je toch wel even na over de herkomst van je eigen kopje koffie 's morgens.
Uitzending BNN: Bloed, zweet en tranen over koffieplantage in Ethiopië



Geen opmerkingen:

Een reactie posten