vrijdag 22 juni 2012

Koffie in de outdoorkeuken

Volgens mij hebben we het bijna allemaal... eerst een beker koffie en dan begint het werk! Het kopje koffie is symbolisch voor het begin van goed (denk)werk, koffie zorgt voor scherpte en energie en het verhoogt de concentratie. Koffie is ook een symbool voor gastvrijheid, gezelligheid en een moment van rust. Ook in de outdoorkeuken wordt gretig koffie gedronken en gezet. De verschillende mogelijkheden om onderweg koffie te zetten zijn legio. Ik heb er een paar onder de loep genomen.

De oudste manier om koffie te zetten is het koken van water, een koffie in een filter en rustig aan opgieten en door laten druppelen. Voor het onhandige attribuut koffiefilter zijn creatieve compacte oplossingen bedacht. Het Ortlieb opvouwbaar koffiefilter, dit filter is met haringen boven de beker te hangen en het GSI siliconen koffiefilter dat zo op een beker te zetten is. Voor beiden oplossingen zijn losse papieren koffiefilters nodig. Het is ook mogelijk om papieren filters te gebruiken zonder een filterhouder. De Coghlan's éénmalig koffiefilter voor één kopje voor de échte grammenjagers.

Er is natuurlijk ook de Italiaanse manier van koffiezetten in het welkbekende achthoekige espressopotje dat je op een brander zet. Of de eenvoudige manier met een cafetière waarbij er gemalen koffie in de kan wordt gedaan, kokend water er op en het filter drukt de drap naar beneden, de GSI Java Press. Ook de grammenjager kan verse koffie zetten op de Esbit koffiemaker een soort percolator die werkt op droge brandstof (Esbit blokjes).
Met de kleinste espressomachine ter wereld, de Handpresso, kun je onderweg een vers gezette espresso tevoorschijn toveren. Super de luxe!

En dan de allernieuwste manier van koffiezetten is versgezette koffie uit een papieren zak, bijvoorbeeld Grower's Cup Ethiopia Sidamo. Er is geen machine nodig, je hoeft geen losse koffie mee te nemen en ook geen koffiefilters. Je hebt wél kokend water nodig. Open de zak en giet kokend water, de koffie wordt in de zak gefilterd en je giet er na 5 minuten drie kopjes heerlijke aromatische koffie uit. De koffie komt uit landen als Guatemala, Bolivia, Nicaragua en Ethiopië. De koffie bestaat niet uit mixen van verschillende soorten bonen maar vertegenwoordigd de pure smaak van de farm of de coöperatie waar de koffie van afkomstig is en deze krijgen er ook een eerlijke prijs voor!
Gisteravond zag ik op televisie een deel van de uitzending van Bloed, zweet en luxeproblemen. Een groepje van zes Nederlandse jongeren gaat naar het zuiden van Ethiopië, in het plaatsje Aleta Wondo worden ze geconfronteerd met de keiharde werkelijkheid van de koffieplantage. Als je het dagelijkse leven van deze mensen ziet en het feit dat ze er erg weinig voor hen zware werk betaald krijgen, dan denk je toch wel even na over de herkomst van je eigen kopje koffie 's morgens.
Uitzending BNN: Bloed, zweet en tranen over koffieplantage in Ethiopië



dinsdag 5 juni 2012

EK virus is besmettelijk!


Nog een paar dagen en dan begint het EK voetbal. Gisteren is het Nederlands team vertrokken naar Polen en vrijdag zal de eerste wedstrijd gespeeld worden. Ik heb eigenlijk niets met voetbal maar toch wordt je met die oranjekoorts besmet. Alles wordt langzaam oranje om je heen en de oranje-aanbiedingen en oranje-acties vliegen je huiskamer binnen.
Een superlange reclamespot van de C1000 met Wolter Kroes die een versie van de Vogeltjesdans zingt met daarin het hele Nederlandse elftal. Kosten nog moeite zijn gespaard.
Reclame C1000

Of de ING reclame tijdens het EK voetbal 2012, oranje zijn we allemaal!
Dan de oranje artikelen, hoe gek kun je het maken?
Juichbandjes, Geluksvogeltjes, oranje klompen, vlaggen, het Supertrash EK jurkje, leeuwenpakken, oranje pruiken,oranje brillen, oranje Sumopakken, oranje bontmuts, rood-wit-blauwe bloemen BH.  Blijkbaar verkoopt het goed want op de website Oranje-fanshop.nl staat onderstaande melding te lezen;
"In verband met de EK drukte zijn wij momenteel telefonisch niet bereikbaar, we doen ons uiterste best om alle orders op tijd te bezorgen."

Het kon niet uitblijven, wij hebben vanmorgen óók een Oranje-aktie gemaakt! http://ikgaopreis.com/ek-aktie-2012

Van Mepal hebben we eetkommen "Loomm outdoor" in de kleuren rood, wit en blauw. Hier kun je gemakkelijk een maaltijd uit eten terwijl je achter de televisie de wedstrijd zit te kijken. Ben je vergeten te eten van de spanning, dan kan de Loomm met inhoud even de magnetron in. Mocht de wedstrijd erg tegen zitten, de Loomm is praktisch onbreekbaar. Is de wedstrijd later op de avond dan mag er ook chips, worst of kaas in de Loomm! Bij iedere Mepal Loom doen we een gratis oranje spork (spoon, knife and fork in één).


Hup Holland Hup! 

zondag 3 juni 2012

Domeinnaam scam

Vind ik zojuist een bericht in mijn mailbox uit China. De firma Hansen Ltd. zou "ikgaopreis" als domeinnaam in China en Asia willen registreren. Of het een businesspartner of leverancier van me is? De afzender van de mail (www.ygnetworkltd.com) wil even checken of dit niet conflicteert met mijn bedrijf. Vreemde mail, ik kijk naar het emailadres en dat is van ygnetworktech.com dat is weer een andere URL dan in de handtekening staat.

Even het een en ander in Google ingetikt en ja hoor..., dit heet dus domeinnaam scam. Scam is het Engelse woord voor oplichting. Er zijn bedrijven in China die op deze manier proberen om paniek te zaaien. Maar als je een flink geldbedrag betaald zou je toch nog zelf in het bezit kunnen komen van de domeinextensies .cn en/of .asia  Het blijkt dat je overigens aan heel wat voorwaarden moet voldoen om een .cn extensie te kunnen registreren. Je moet o.a. een inwoner van China zijn en je bedrijf dient er (gedeeltelijk) gehuisvest te zijn. Nou ik heb tot nu toe niet de behoefte gehad om een .cn extensie te registreren en zeker niet om naar China te verhuizen! Ik moet zeggen dat deze mail me wel even aan het denken heeft gezet,  heb ik het wel goed gedaan met mijn registraties, moet ik niet nog meer vastleggen? Maar als ik dan kijk naar het aantal extensies dat in het overzicht van topleveldomeinen staat (maar liefst 45 stuks!) ben ik al gauw genezen. Ik ga maar weer verder met het lezen en beantwoorden van mijn mailtjes.

zaterdag 2 juni 2012

Zaterdag, ik heb je gemist!

Wat heb ik dat gemist, een vrije zaterdag! Op 1 april hebben we de deur van de winkel voorgoed dicht gedaan om ons volledig op de webwinkel te gaan richten. En ik moet zeggen, het is een verademing.  Vandaag heb ik heel bewust genoten van een vrije zaterdag, rustig opgestaan, met de honden naar het bos geweest, lekker ontbijtje met verse aardbeien met de Twinkle. En natuurlijk moest er ook gewerkt worden want de nieuwe webwinkel moet gevuld , gevuld en gevuld... Maar het voelde anders, relaxed en vrij.

De slaapzakken waren vandaag aan de beurt. Diverse soorten kampeerders passeren dan de revue, de backpacker, de zomerkampeerder, de grammenjager, de bergbeklimmer, de festivalganger, de caravaner, lange mensen, dikke mensen , de koukleum, de kwaliteitskoper, de prijsbokser. Het is duidelijk, ieder heet zo zijn wensen! Ik heb de slaapzakken zo ingedeeld dat de klant kan selecteren op prijs, gewicht, dekenmodel of mummymodel, XL slaapzakken en comforttemperatuur.Een slaapzak wordt vaak geselecteerd op gewicht en op comforttemperatuur. De comforttemperatuur is de temperatuurwaarde waarbij het nog comfortabel is om in de slaapzak te liggen, deze comforttemperatuurwaarde moet aansluiten bij je wensen. Zoek je een slaapzak voor de Ardennen waar het 's morgens om 5 uur soms nog net onder 0°C is en je wil dan niet wakker worden van de kou, dan heb je een slaapzak nodig met een comfortwaarde van rond 0°C. Nu komt het volgende punt, er bestaat een Europees criterium voor slaapzakken ( normering EN 13537:2002). De slaapzakken worden getest volgens een bepaald protocol en hiermee wordt duidelijkheid verschaft over de temperatuurclassificaties van de slaapzakken. Hiermee  zou het gemakkelijker zijn om de diverse slaapzakken van verschillende merken met elkaar te vergelijken. Ik vraag me af of de merken werkelijk met deze normering werken en is het eigenlijk verplicht dat alle slaapzakken op deze temperatuurnormering getest worden?
Ik heb veel te vaak van klanten terug gehoord dat ze het koud hebben gehad in een slaapzak met een comfortwaarde van -4°C terwijl het niet eens heeft gevroren. Bij bepaalde merken weet ik uit ervaring, dat men veel te optimistisch is  met de opgegeven temperatuur. In mijn advies naar de klant hield ik daar uiteraard rekening mee. Nu de slaapzakken in de webwinkel staan is het al moeilijker om hetzelfde advies te geven als ik in de winkel deed. In het verleden is uit verschillende blogs gebleken dat consumenten in de war raakten omdat ik op mijn site de werkelijke gewichten van de slaapzakken had vermeld en deze weken soms méér dan 200 gram af van wat de fabrikant aangaf. Het blijft moeilijk om de juiste informatie te verschaffen maar we doen ons best!


De ANWB heeft een duidelijke uitleg over slaapzakken geschreven, die wil ik je niet onthouden.

Het koelt vannacht af naar 5 graden in Groningen en 11 in Zeeland. Dus voor vannacht adviseer ik een Nomad Blazer slaapzak met een comfortwaarde van +2°C voor heren en +6°C voor dames. Slaap lekker!!

vrijdag 1 juni 2012

Ik ga op reis... vanaf één juni

Eén juni maakt nog geen zomer! Vandaag verschillende items opgestuurd die besteld waren toen het vorige week zulk schitterend weer was. Hangmatten, ophanghaken voor de hangmat, opvouwbare barbeques. Deze klanten zullen moeten wachten op betere temperaturen, zal vast wel goed komen!

Vandaag is het ook de internationale dag van de kinderen in de wereld.  Deze dag heeft als doel aandacht te vragen voor kinderen die slachtoffer geworden zijn  van oorlogshandelingen of andere vormen van agressie. En in Kenia is het vandaag Madaraka Day, een feestdag omdat Kenia na 40 jaar (burger)oorlog een Britse kroonkolonie werd en zelfbestuur kreeg. Een belangrijke stap in de richting naar onafhankelijkheid en vrijheid. Dat is 49 jaar geleden, ik ben nu ook 49.
1 Juni is ook de dag dat ik start met bloggen, mijn mening te uiten in het openbaar. Een kleinigheid ten opzichte van bovenstaande gebeurtenissen maar wel spannend! Waar zal het over gaan, wat komt er in me op, wat gebeurt er om me heen, hoe reageren anderen, kortom Ik ga op reis...